torek, 6. december 2011

Cupressus sempervirens L. - navadna cipresa

Prvotna domovina ciprese je v severnem Iranu, Mali Aziji, na Cipru in Kreti. Od tod se je razširila najprej po Sredozemlju, potem pa še v Indijo, severno in južno Ameriko ter Avstralijo. Pri nas se samostojno pomlajuje v južnem predelu jadranske obale, v severnem pa jo gojijo kot okrasno drevo. Ker razmeroma dobro prenaša nizke, zimske temperature, je pri­merna za gojenje tudi v toplejših krajih v notranjosti Slovenije.

Navadno zraste20 do 30, pa tudi do 50 m visoko. Po krošnji ločimo ozkokrošnjato (C.s. var. pyramidalis) in širokokrošnjato (C. s. var. sempervirens) obliko. Prvaa ima po deblu nav­zgor prilegle veje, druga pa bolj ali manj vodoravne. Koreninski sistem je globok in lahko prodira v razpoke na precej plitvih tleh. Skorja je tanka, sivorjava in rahlo vzdolžno razpoka­na. Poganjki so zelo tanki, na prerezu kvadratni ali okrogli. Na njih so zelo majhni luskasti li­sti, dolgi do 1 mm, gosto nasprotno razvrščeni. Na spodnji strani imajo vzdolžno brazdico (smolno žlezo).

Cveti februarja, storži dozorijo na jesen drugega leta, semena pa izpadejo naslednjo po­mlad. Storži so okroglasti ali jajčasti, 2 do 3 cm veliki, sestavljeni iz 8 do 14 ščitastih plodnih lusk. Na vsaki plodni luski je 8 do 20 rjavih in drobnih semen. Cipresa se obnavlja iz panja, razmnožujemo pa jo lahko tudi s potaknjenci.
Uspeva predvsem na apnencu, pa tudi na silikatu. Raste dokaj hitro, do 0,7 m na leto.

Poleg nizkih zimskih temperatur (do -20°) dobro prenaša sušo in onesnažen zrak. Les je brez smole, srednje trd, dišeč in zelo cenjen. Cipreso gojijo v drevoredih in parkih, primerna pa je tudi za lesno proizvodnjo. Iz poganjkov pridobivajo »cipresino olje«, ki ga uporabljajo v zdra­vilstvu in kemični industriji.

V parkih pogosto naletimo na arizonsko cipreso (Cupressus arizonica Greene), s široko­kopasto krošnjo, modrozelene barve in nekoliko manjšimi storži pepelnatomodre barve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar